The Journey of Mind(2) : How to make your generosity more valuable

So, setelah browsing sebentar di FB, i got another idea on how to make our generosity become much more valuable for the person we help. Sebenernya ide ini udah beberapa bulan bertengger di kepala gw, tapi baru sekarang gw conceptualize.

nah, pernah ga sih lu berbuat baik sama orang, tapi ternyata orang itu ga menghargai perbuatan baik lu? menghargai disini bukan hanya in terms of mengucapkan terima kasih di mulut, tapi bener2 merasa terbantu (di hati mereka) atas bantuan yang lu berikan. let me explain the concept of bank of emotion a little bit before.

setiap orang itu punya bank of emotion, yang memuat account setiap orang yang dikenalnya. kalo A berbuat baik kepada B, maka bisa dikatakan A melakukan deposit (atas nama A) di bank emosinya si B. got it? and vice versa, if A do bad things to B, that B will feel worse about A, and we said that A has withdrawn on A’s account on B’s bank of emotion. Kalo A melakukan banyak deposit positive feeling on B, A bisa withdraw kalo dibutuhkan, misalkan dengan minta tolong ke B (membuat B sedikit kerepotan), dan B tetep akan merasa “oke” dengan si A karena tabungan positive feeling si A masih banyak di B.

im not good at explaining, but i do hope u can understand my explanation… sorry…

oke, nah perbuatan baik pasti berarti deposit positive feeling. and we, as economist always look after efficiency on how certain amount of input can create optimal value, or minimal input create certain amount of value. efficiency here is how our generosity cost us a little, but gives us huge positive deposit in other’s bank. if you could do certain amount sacrifice (by helping people – input) you must seek an optimal value of your positive deposit on the people you are helping. If you give minimal amount of sacrifice, then seek a certain value for your deposit.

nah, lets use some economic concept to achive this “efficiency”,

1. Trivial things can create big impact. i borrow this concept from marketing haha. what cost u a little, can gives big benefit to others. let me gives example of this. suatu malam gw dan temen2 gw abis hang out, gw harus pulang ke apartemen dan temen gw ke kos nya. jarak apartemen gw ke kos dia cuman 5 menit by car, 30 menit on foot. nah, dengan gw mengorbankan 10 menit gw (5 menit bolak balik), gw bisa save waktu dia 30 menit. thats what this mindset is talking about. and like what every economist does, lets assume no gasoline cost (not material) and no additional risk (again, not material). I omitted this factor because its immateriality. so, his benefit is bigger than my sacrifice, therefore, i got optimal value (deposit) with certain input (sacrifice).

2. Use leverage – artinya datanglah ketika dibutuhkan. the more they need it badly (and urgent), the more they will value you. example: meminjamkan buku kuliah. coba aja lu pinjemin buku kuliah ke junior lu, dimana dia udah berusaha mati2an nyari tu buku tapi ga ktemu2. wah, lu langsung dianggap malaikat penyelamat. bandingkan dengan lu pinjemin buku kuliah ke junior yang sebenernya dia bisa cari (dapet pinjeman) dari orang lain dengan mudah, valuenya pasti beda 🙂 tapi ini bukan berarti lu jadi pelit dalam nolongin orang gara2 terlalu selektif mencari momen ya haha keep helping people, make a good karma. lagipula pertolongan kecil tapi kalo terus-menerus juga akan menciptakan value yang besar kok haha.

3. After all, economic concept is not enough to describe generosity, or we all will be in the world of calculator, where every sacrifice is calculated and linked to certain benefits, well for me that world is not beautiful anymore. so the last tips adalahketulusan. tentunya setelah apa yang lu lakukan untuk orang lain, ga mau dong malah orang lain melihat kita “ih ada maunya nih” hahaha because it will wipe out all sacrifice you’ve made, and leaves no value (deposit) at all.

selamat berbuat baik, selamat menabung, dan mari kita berlomba2 untuk berbuat baik, so this world would be a better place to live on…

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s